top of page

LVV pleit voor een gemeentelijke vertrouwenspersoon


De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) wil dat gemeenten nu snel het voortouw nemen bij het ondersteunen van (sport)verenigingen. De LVV pleit voor een gemeentelijke vertrouwenspersoon voor alle verenigingen binnen een gemeente, van sport- tot toneel- en muziekvereniging. De gemeente kan een dergelijke externe, onafhankelijke vertrouwenspersoon faciliteren voor de verenigingen. Dit naar aanleiding van de publiciteit rond de tuchtzaak van een atletiektrainer die 35 jaar een spoor van seksueel grensoverschrijdend gedrag achterliet. De interventie van de gemeente is noodzakelijk omdat helaas de sportwereld wederom laat zien dat het over onvoldoende zelfreinigend vermogen beschikt. Verenigingen zelf zouden ook een externe vertrouwenspersoon kunnen aanstellen, maar in de praktijk blijkt dit veelal onuitvoerbaar.

Margriet Maris, voorzitter van de LVV: ‘Hoe kan het dat iemand door kan blijven gaan met het maken van slachtoffers, terwijl de signalen bekend zijn? Het gaat er niet eens om dat slachtoffers zich niet gemeld hebben, de meldingen waren er. Hoe kan het dan dat bestuurders van verenigingen, andere leden, ouders en sportbonden niet ingrepen? Het melden van seksueel grensoverschrijdend gedrag is lastig. Schuld, schaamte, angst voor reacties van de omgeving, allemaal overwegingen die bij gedupeerden een rol spelen. Een veilige, laagdrempelige voorziening om melding te doen is de vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon begeleidt en adviseert de melder bij de aanpak van het grensoverschrijdend gedrag. Inzijn of haar tempo, met de juiste stappen en vasthoudendheid. Dit kan er zelfs toe leiden dat slachtoffers wel de moed hebben om over te gaan tot een aangifte met een eventuele veroordeling tot gevolg.’

Zij vervolgt: ‘Nu heeft niet iedere sportvereniging een vertrouwenspersoon. Een door de gemeentelijke overheid aangestelde vertrouwenspersoon brengt de hoognodige onafhankelijkheid, ervaring en expertise. Een vertrouwenspersoon die gedupeerden door het mijnenveld van de aanpak van het grensoverschrijdend kan leiden en die kan voorkomen dat veroorzakers onder de radar kunnen blijven en nieuwe slachtoffers blijft maken. Wij zullen contact opnemen met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om dit idee samen met zijn ambtenaren verder uit te werken.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page