top of page

Eerste gecertificeerde bedrijvendokters in Nederland


TMA Nederland, de beroepsorganisatie voor specialisten in het redden van bedrijven, stimuleert professionals zich te laten certificeren. Inmiddels zijn in Nederland zo’n tien professionals gecertificeerd en doorlopen nog tien anderen de certificering die wordt uitgevoerd door de onafhankelijke European Association for Turnaround Professionals (EACTP). Dit in navolging van de USA en Azië. Wereldwijd zijn zo’n 600 professionals gecertificeerd, waarvan bijna zeventig in Europese landen. Certificering van bedrijvendokters is nodig om de wildgroei van zelfbenoemde, ondeskundige adviseurs tegen te gaan. Leden van TMA Nederland zijn al professionals die zich inspannen om hun vak goed uit te voeren volgens de voorgeschreven richtlijnen. Certificering is in het leven geroepen om deze expertise te bevestigen en te objectiveren voor derden.

Edwin den Boer, voorzitter TMA Nederland: “We zien steeds vaker dat veel bedrijven -zeker in de retail- zich moeten laten adviseren in verband met een dreigend faillissement. Helaas wil de kwaliteit van het advies nog weleens tekortschieten wat desastreuse gevolgen kan hebben. De materie is erg ingewikkeld, vandaar dat er een onafhankelijk ‘’keurmerk” in het leven is geroepen. Dit moet opdrachtgevers in het bedrijfsleven -als het gaat om de inzet van consultants, interimmanagers, insolventie juristen en andere professionals bij het redden van bedrijven- helpen om aan een goede, bekwame adviseur te komen. Er is bijna geen ander gebied te benoemen waarbij zoveel kennis en ervaring nodig is als bij het redden van bedrijven in zwaar weer. Uiteindelijk zal het zijn van een Certified Turnaround Professional (CTP) de norm worden. Een CTP heeft niet alleen de benodigde kennis en opleiding, maar is ook in de praktijk aantoonbaar succesvol geweest én beschikt over meerdere jaren ervaring. Dit moet voorkomen dat juist de ondeskundige adviseurs bedrijven in zwaar weer helpen. Dat is namelijk funest.”

Doel van TMA Nederland is het voorkomen van onnodig waardeverlies en het bevorderen van professionaliteit. Een faillissement veroorzaakt enorme schade aan de economie. Crediteuren en financiers moeten vaak grote sommen afboeken, werknemers verliezen inkomen en doen een beroep op WW-uitkeringen, los van alle gevolgschade. Ieder bedrijf dat behoed wordt voor een onnodig faillissement en weer door kan, is winst voor iedereen! TMA Nederland bepleit daarom ook een snelle invoering van wetgeving welke het verbeteren van reorganisatievermogen van bedrijven vergemakkelijkt.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page